08 august 2011

Sa vizitezi Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia

Credeam ca-i Palatul Mogosoaia, nu? Nu brancovenesc. Palatul Mogosoaia de la Mogosoaia.
Ei bine, acesta a fost  dupa 1702 a domnitorului Constantin Brancoveanu (1688-1714).
Situat la doar 14 km de Bucuresti, este locul ideal unde poti afla ceva nou si interesant, poti face o plimbare in gradinile ingrijite sau poti sta la un picnic pe malul raului Colentina.
Poti ajunge acolo cu microbuzul din Piata Chibrit (tarif 3.5 lei), iar soferul te va lasa chiar la aleea care duce spre palat, iar cu autoturismul pe DN 1A Bucuresti - Targoviste, pana in localitatea Mogosoaia.


Ajunsi pe aleea ce duce spre Palat, ai grija sa citesti si sa memorezi tablita cu informatii de acolo cu privire la cladirile din interior, deoarece acolo nu vei zari altele.

Prin urmare, primul loc in care ne-am oprit a fost la Biserica Sf. Gheorghe, ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688!! .


Cand am fost noi era inchisa, poate din cauza vechimii, poate pentru restaurare, poate era pauza de masa
.

Langa aceasta, cateva cruci si pietre funerare, tare misterioase.


... ale Bibestilor, poate? Nici un indicator nu rezolva misterul.


In fine, inaintam in mini excursia noastra si urcam in turnul portii (vezi dreapta), inaltat inainte de 1702, restaurat in anii 1930 si 1980.  

In stanga acestuia este bucataria brancoveneasca (cuhnia) construita in anii 1681 - 1702.
Primitoare in exterior, goala (din pacate) in interior.

In sfarsit, am ajuns si la palat *pam paaaaaaam*.

Program de vizitare:
Marti - duminica: ora 9 - 19 (mai - septembrie);
                           ora 9 - 17 (octombrie - aprilie);
Este inchis: lunea, de 1 ianuarie, im prima zi de Paste ortodox, 1 si 25 decembrie.

Tariful este de 4 lei pentru adulti, iar pentru copii, pensionari, studenti: 2 lei.

In interior nu poti fotografia si nici trisa, tinand cont de camerele de supraveghere. :D Dar oricum, unde mai era farmecul, nu? :)
Merita toti banii, obiectele expuse te uimesc datorita influentelor puternice din diverse tari. Mai mult, daca faceti un exercitiu de imaginatie si citim istoria locului, a Bibestilor, a anilor de mult trecuti o sa fiti placut surprinsi. :)

Langa palat era casa de oaspeti, in prezent transformata intr-o cafenea.


Daca esti insa iubitor al naturii, te sfatuiesc sa nu uiti acasa patura, cartile de joc, paletele de bedminton, limonada si fursecurile si sa te bucuri de superbul peisaj!


06 august 2011

Sa mergi in Krishna Caffe

Krishna Caffeeeeeeeee... un loc dragut, intim, aproape de centru (Bulevardul M. Kogalniceanu).
Mereu mi-a placut aspectul cafenelei, colorat, totusi nu de prost gust sau tipator.


E cald, iti da un sentiment linistitor, mai ales daca punem la socoteala si betisoarele parfumate. Personal mereu amabil, rapid, deschis.
Preturile sunt ceva cam ridicate: bere: ~8 lei, bauturi racoritoare: ~7 lei, cocktail: ~17 lei, ceai: ~ 10 lei.
Narghileaua imi place la nebunie, este decorata genial. Am incercat-o doar pe cea clasica (Krishna), daca le incearca cineva pe cele cu lapte, vodka sa lasati un comentariu si sa impartasiti pareri. :P Pretul in jur de 20 lei, iar daca vreti un al doilea rand de carbuni costa 3 lei.

Singurul lucru care m-a deranjat ultima oara cand am fost este muzica... tinand cont de nume: Krishna (hindu) si obiectele pentru decorat cu oarecare semnificatii spirituale, era mult mai potrivita muzica ambientala, chill (asa cum era odata) si nu Tarkan si alte melodii orientale, ca nu-i harem. Pur si simplu nu se potriveste cu aspectul si mesajul transmis de infatisarea locatiei.

Oricum, daca vrei sa iesi la o intalnire, la o narghilea cu prietenii sau pur si simplu la o cafea sa te recreezi este locul potrivit (daca voi nimeriti, poate, muzica mai buna).

Trebuie sa ajungi in parcul Carol I din Bucuresti

Deoarece majoritatea oamenilor din Bucuresti sunt plictisiti si neinspirati, hai sa (re)descoperim Bucurestiul, locurile pe care le putem vizita, lucrurile pe care le putem face, timpul de care am uitat sa profitam.

Incepem cu Parcul Carol I (Parcul Libertatii), subapreciat din punctul meu de vedere.

Voi incepe, bineinteles, cu Mausoleul, realizat in perioada 1959 - 1963, dupa planurile arhitectilor Horia Maicu si Nicolae Cucu. Acest monument funerar a fost realizat in onoarea eroilor care au luptat pentru libertatea tarii.
In jurul acesteia se afla si cripte (kind of creppy) cu ramasitele unor militanti pentru socialism (Stefan Gheorghiu, Grigore Preoteasa, Constantin Dobrogeanu-Gherea, etc. ) .




Continuam cu Mormantul Ostasului Necunoscut, monument de importanta istorica A, stabilit in Parcul Carol I dupa multe mutari. Sa ne imaginam ca flacara tine vie amintirea celor care au slujit cauza clasei muncitoare, ceea ce este frumos.
Eu ma tot intreb daca cei de acolo... paznici, sau cum le spunem?! ar trebui sa impresioneze prin statutul lor. Sau daca au voie sa vorbeasca cu oamenii. Sau la telefon. Sau chestii din astea. Chiar vreau sa stiu mai multe despre rolul lor. :P


Pe langa istoria lui, parcul mi se pare superb in sine. E curat, e linistit. E eye candy. Genul de parc unde poti sta sa citesti o carte, unde poti admira natura, unde te poti plimba cu rolele/ bicicleta, sa stai la o terasa, sa te plimbi cu hidrobicicleta. :)



Nu imi plac, in schimb, graffitiurile (daca le putem numi asa pe unele) inutile din acel parc, care nu fac decat sa strice munca altora sau aspectul in sine al peisajului.
Cel mai bun exemplu este Fantana George Grigore Cantacuzino;


... aflata in paragina. Pacat, mare pacat ca nimeni nu se ocupa de reabilitarea ei. Descrierea ei te face oricum sa zambesti. :) Mergeti acolo si cititi. In anii de inceput (1870) apa din aceasta fantana era recunoscuta pentru puritatea ei. Acum, nu prea mai are apa.

Legat de alte locuri din Parcul Librtatii... ce-i cu Arenele Romane? Pe langa starea jalnica in care se afla (pe care o putem vedea doar la evenimente/ concerte)... ale cui sunt? Adica ok, intleg ca sunt evenimente destul de des acolo, dar totusi, ale cui sunt, avand in vedere ca nu poti intra?

Mai puteti admira monumentul doctorului Constantin Istrati:



aflat intr-o stare chiar buna. C. I. Istrati a fost medic, chimist si a fost numit comisarul general al organizarii Parcului Carol I . :)


Ratacita printre masini, putem zari fantana Zodiac :


un alt monument istoric al Municipiului Bucuresti.


O plimbare placuta, de preferat de mers in cursul saptamanii, pana in ora 5. :P


Astept sa imi spuneti mai multe lucruri pe care eu nu le-am descoperit inca in parcul Carol I.